mmm..sulīgi un sātīgi!
Plovs ir austrumu virtuves ēdiens, kuru iecienījusi visa pasaule un tā galvenā sastāvdaļa ir rīsi. Tomēr laika gaitā plova receptes ir mainījušās un katrs pavārs to taisa savādāk. Tomēr ir lietas, kas nemainās, tādēļ galvenais jautājums – kādas tad ir plova galvenās sastāvdaļas, un kāda ir tā pareiza pagatavošana? Vai jūs jau iedomājāties tā sulīgo garšu savā mutē?
Sastāvdaļu izvēle un sagatavošana
Lai plovs izdotos patiešām gards, sulīgs un irdens, ir nepieciešams zināt dažas svarīgas lietas par pareizu sastāvdaļu izvēli un to sagatavošanu procesam. Vai esat gatavs uzzināt, kā pagatavot ideālo plovu?
- Rīsi- Lai plovs izdotos un rīsi nesaliptu, ir svarīgi izvēlēties pareizo rīsu šķirni. Vislabāk izvēlēties tādus rīsus, kuros nav daudz cietes un pirms plova gatavošanas tie ir kārtīgi jāizskalo aukstā ūdenī, līdz tas paliks dzidrs. Tāpat arī pirms gatavošanas ieteicams tos iemērkt aukstā ūdenī vismaz uz stundu.
- Gaļa- Tradicionālajā uzbeku plovā tiek izmantota jēra gaļa, tomēr derēs arī liellops. Latviešu virtuvē ir pieņemts plovu pagatavot no cūkgaļas, tomēr diez vai uzbeku pavāri to jums spēs piedot. Gaļu vislabāk ir sagriezt palielos kubiciņos, jo tas palīdzēs jūsu plovam iegūt sulīgumu.
- Dārzeņi- Tradicionāli plovā izmanto vien divus dārzeņu veidus- sīpolus un burkānus. Turklāt, jo vairāk burkānu, jo labāk! Galvenais nosacījums griežot dārzeņus- nesagriezt tos pārāk smalki. Jūs taču nevēlaties, lai jūsu plovs pārvēršas par uzbeku putru?
- Eļļa- Mājas apstākļos jums visvienkāršāk būtu izmantot rafinētu vai saulespuķu eļļu. Turklāt nevajag būt skopam, jo īstam plovam patīk būt taukainam. Vidēji uz 1kg rīsu jums būs nepieciešami 200 - 250ml eļļas.
- Garšvielas- Šeit jūs, protams, varat ļaut vaļu savām gastronomiskajām fantāzijām un eksperimentēt. Tomēr, lai pieturētos pie tradicionālās receptes, jāizmanto galvenokārt ķiploku (to liek veselu plovā), aso sarkano piparu, melnos vai sarkanos maltos piparus. Tāpat arī pārtikas veikalos varat iegādāties speciāli plovam paredzētos garšvielu maisījumus, piemēram, hmeli-suneli.
Plova pagatavošanas recepte
Tradicionāli īsts uzbeku plovs tiek gatavots lielā čuguna katlā ar biezām malām, tomēr ja tāds jums nav, tad varat arī gatavot savā wok pannā vai sautēšanas katlā. Sastāvdaļas paredzētas uz 5l katlu.
Sastāvdaļas:
- Basmati rīsi 1kg
- Jēra gaļa (vai liellops) 800gr
- Burkāni 600gr
- Sīpoli 400gr
- Ķiploki 2-3 galviņas
- Eļļa 300gr
- Ūdens 1,5l
- Garšvielas-pipari, kurkuma, malta paprika, hmeli-suneli, sāls
Pagatavošana:
- Uzsildiet uz uguns katlu un ielejiet tajā eļļu. Tai ir labi jāsakarst, lai visas sastāvdaļas ātri apbrūninātos. Ielieciet apcepties lielos gabalos sagrieztu gaļu (aptuveni 5x5cm). Galvenais, neapgriezt gaļu uzreiz, lai no tās neizdalītos sula. Tālāk pievienojiet sīpolus un apcepiet līdz zeltaini brūnai krāsai.
- Sagrieziet plānās strēmelēs burkānus un pievienojiet gaļai un sīpoliem. Apcepiet dažas minūtes, līdz tie paliek mīkstāki.
- Uzlejiet visām sastāvdaļām katlā karstu ūdeni. Tam ir jānosedz gaļa aptuveni 1-2 cm.
- Pievienojiet nemizotas ķiploka galviņas, piparus un pārējās garšvielas. Kārtīgi uzberiet sāli, jo rīsi to iesūks sevī. To visu gatavojiet uz mērenas uguns aptuveni 40 minūtes, līdz gaļa būs palikusi mīksta.
- Kad gaļa ir izvārījusies, pievienojiet rīsus. Vislabāk to darīt ar caurumotu karoti, lai vienmērīgi izklātu katlā rīsus. Kad rīsi ir pievienoti, tad ar caurumotās karotes palīdzību jāpievieno karsts ūdens, lai tas nosegtu rīsus aptuveni 2 cm virs tiem.
- Sautējiet plovu uz mērenas uguns aptuveni 20 minūtes, līdz rīsi ir iesūkuši visu ūdeni sevī. Tad nodzēsiet uguni un atstājiet plovu zem vāka aptuveni vēl 15-20 minūtes.
- Pirms pasniegt plovu, izņemiet ārā ķiplokus un apmaisiet plovu.
Tradicionāli šo plovu pasniedz lielā traukā un izrotā ar ķiploka galviņām. Lai Jums labi garšo!