RECEPTES: 5 vegānu ēdieni

Lasīt rakstu


RECEPTES: 5 vegānu ēdieni

Receptes Raksts pievienots: 2022. gada 22. martā

RECEPTES: 5 vegānu ēdieni

Labu apetīti!


Pēdējā laikā vegānisms gūst popularitāti arvien vairāk. Vegānisms ir dzīvesveids, kur cenšas izslēgt no savas ēdienkartes dzīvnieku izcelsmes produktus. Vegāni atsakās gan no visa veida gaļas, piena, olu un medus produktiem, gan arī no drēbju un citu dzīvnieku izcelsmes priekšmetu lietošanas. Ko tad ēd vegāni? Esam apkopojuši 5 receptes, kuras var noderēt arī tev, piemēram, atslodzes dienai vai darba dienas vakaram.

1. Burkānu krēmzupa

Koša, garda un sildoša krēmzupa, kuru var ātri pagatavot.

Recepte ir paredzēta 2 porcijām.

Jums būs nepieciešams:

  • Burkāni 2gab
  • Baltais vai sarkanais sīpols 1gab
  • Kokosriekstu piens 100ml
  • Pipari un kurkuma 1 šķipsna
  • Zaļumi rotāšanai
  • Ingvers aptuveni 2cm šķēle
  • Sēkliņas pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Sagriezt burkānus un sīpolu, ielikt katliņā ar verdošu ūdeni.
  2. Pievienot 50ml kokosriekstu piena burkāniem un sīpolam. Nomizot ingvera gabaliņu, sagriezt zaļumus.
  3. Blenderī ievieto vārītos burkānus un sīpolu, pielej vēl kokosriekstu pienu un buljonu, kā arī garšvielas. Sablenderēt un ieliet zupas šķīvjos. Izrotāt zupu ar zaļumiem un sēklām. Piemēram, ķirbju, lina un sezama sēkliņām. Gatavs!

Zupai varat pievienot arī maizītes. Tikai jāskatās vai sastāvā nav cukurs, glutēns un garšas pastiprinātāji. Labu apetīti!

Salāti ar bietēm un avokado

Veselīgi, gardi un ātri pagatavojami salāti ikdienai, kurus varat pagatavot dažādos veidos- gan ar vārītām, gan svaigām bietēm.

Recepte ir paredzēta 2 porcijām

Jums būs nepieciešams:

  • Vārītas bietes 1-2gab
  • Avokado 1gab
  • Rukola 30gr
  • Olīveļļa pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Samizot un sagriezt bietes pēc izvēles- salmiņos, kubiciņos vai kā savādāk. Ielikt salātu pasniegšanas bļodā. Nomazgāt rukolu un nosusināt, pievienot bietēm.
  2. Pārgriezt avokado 2 daļās un pagriezt katru daļu uz savu pusi līdz tās atvienojas. Izņemt kauliņu un notīrīt mizu.
  3. Sagriezt avokado tādos pašos gabaliņos kā bietes un ievietot salātu bļodā pie pārējām sastāvdaļām. Pievieno sāli, piparus un eļļu pēc garšas. Gatavs!

Bietes ir ļoti veselīgs dārzenis, kas satur daudz dzelzi. Iekļaujiet to savā ikdienas ēdienkartē un organisms būs jums pateicīgs!

Kuskuss ar sēnēm

Veselīgs un ļoti ātri pagatavojams ēdiens, kas sastāv no smalkiem kviešu putraimiem un šampinjoniem.

Recepte ir paredzēta 2 porcijām

Jums būs nepieciešams:

  • Kuskuss 150gr
  • Šampinjoni 7-10gb
  • Sīpols 1gab
  • Burkāns 1gab
  • Ķiploki pēc garšas
  • Sāls, pipari pēc garšas
  • Olīveļļa pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Apliet kuskusu ar verdošu ūdeni- viena daļa putraimu ar divām daļām ūdens. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
  2. Sīpolus, ķiplokus un burkānus nomazgāt, nomizot un sagriezt. Sakarsētā pannā apcep burkānus ar nelielu eļļas daudzumu, pievieno sīpolus un ķiplokus.
  3. Sagriezt šampinjonus un pievieno apceptajiem dārzeņiem pannā. Sāli un piparus pievieno pēc garšas. Kad sēnes ir gatavas, pievieno kuskusu, samaisa un atstāj uz dažām minūtēm ievilkties. Pasniedz uz šķīvja un dekorē pēc savas gaumes.

Lai labi garšo!

Burkānu- puķkāpostu kotletes

Gardas un veselīgas vegānu kotletes. Jums tas garšos!

Recepte ir paredzēta 3 porcijām

Jums būs nepieciešams:

  • Puķkāposts 300-400gr
  • Apaļgraudu rīsi ½ glāze
  • Turku zirņu vai kviešu milti 6-8 ē.k.
  • Sīpolloki, pētersīļi, dilles pēc garšas
  • Sīpols 1gab
  • Ķiploks, sāls un pipari pēc garšas
  • Olīveļļa pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Nomazgāt un novārīt puķkāpostus līdz gatavībai. Puķkāpostus, sīpolus un ķiplokus sablenderēt.  Pievienot pusglāzi ūdens, lai vieglāk sablenderēt šo masu. Ielikt bļodā.
  2. Nomazgāt un izvārīt rīsus līdz gatavībai. Atdzesēt un pievienot puķkāpostu masai.
  3. Sagrieztos zaļumus un garšvielas ar miltiem pievienot sablenderētajai masai. Visu samaisīt un tad ar karotes palīdzību likt uz sakarsētas pannas pankūku formā. Cept līdz zeltainai garoziņai no abām pusēm. Varat pasniegt un baudīt!

Labu apetīti!

Braunijs ar ķiršiem

Recepšu izlasi noslēdz ātri pagatavojams un sātīgs vegānu šokolādes garšas deserts.

Recepte ir paredzēta 6 porcijām

Jums būs nepieciešams:

  • Sarkanās pupiņas 250gr
  • Žāvētas Dateles 200gr
  • Kokosriekstu eļļa 50gr
  • Augu izcelsmes piens (auzu, kokosriekstu vai riekstu) 100gr
  • Akvafaba jeb turku zirņu novārījuma šķidrums 100gr
  • Kakao pulveris 40gr
  • Zaļo griķu milti 70gr
  • Soda 1/3 tējk.
  • Sāls šķipsna
  • Ķirši (saldēti bez kauliņa)

Pagatavošana:

  1. Karstā ūdenī iemērcēt dateles un atstāt aptuveni 30-60min. Izņemt kauliņu un sablenderēt kopā ar pienu, sāli, kokosriekstu eļļu un akvafabu. Tālāk pievienot sarkanās pupiņas un kakao un vēlreiz sablenderēt.
  2. Uzsildīt cepeškrāsni līdz 180gr temperatūrai. Pagatavotajai masai pievieno miltus, kas samaisīti ar sodu vai arī vaniļu. Samaisīt ar lāpstiņu un pārliecināties, ka nav kunkuļu.
  3. Masai pievieno saldētos ķiršus, samaisīt un ievietot cepšanas formā. Labāks rezultāts jūs sagaida, ja liksiet to uz pergamenta papīra, kas noziests ar kokosriekstu eļļu. Ielikt cepeškrāsnī un cept aptuveni 30 min. Izņemt no cepeškrāsns un atdzesēt līdz istabas temperatūrai, tad ielikt ledusskapī uz dažām stundām. Gardums ir gatavs!

Šo veselīgo un gardo brauniju varat pasniegt gan siltu, gan atdzesētu. Viss atkarīgs no jūsu gaumes. Lai gardi garšo!

Līdzīgi raksti